Klær, Merinoull, ull

Ull kan brukes hele året

Merinoull om sommeren også
Ullundertøy også om sommeren??

Våren er her og snart kommer sommeren, temperaturen stiger så hvilket isolasjonsplagg skal man bruke? Egner ull seg sommerstid også?
Særlig de nordiske sommer temperaturene kan svinge litt derfor har man lagt sin elsk på de tynne merino ullplaggene.

Fakta ting om ull

• Ull tar opp svette bedre og har en temperaturregulerende egenskap. Fordi ulltrådene består av 80 % luft og absorberer 30% av sin egen      vekt. Merinoull isolerer mot kulde og holder deg varm selv om du blir våt eller fuktig, fordi merinoull er svært hydrofil. Det vil si at ullen absorberer større mengder fuktighet enn blant annet syntetiske fibre. På grunn av dette holder den også lenger på varmen. Merino kan bære opp til 35 % fuktighet innen tøyet føles klamt. Det vil si at et 100 % merinoullplagg kan suge opp fuktighet tilsvarende 35 % av plaggets egenvekt – uten at det føles ubehagelig. Ved å bruke ull direkte på huden reduserer du faren for å bli nedkjølt. Dette vil du merke spesielt godt om du er i aktivitet og blir svett på kroppen, for så å ta deg en pause.

• Merinoull har naturlige temperaturregulerende egenskaper. Den regulerer kroppstemperaturen din ved å absorbere, og slippe ut fuktighet. Dersom det blir varmt, vil ullen sørge for å kjøle seg selv ned, ved fordamping. Kroppene våre gjør det samme, vi svetter for å kjøle oss ned. Slik regulerer ull kroppstemperaturen, og hjelper deg til å verken bli for kald eller for varm.

• Ull er naturlig bakteriehemmende og motvirker dårlig lukt. Fordi den kvitter seg så raskt med svetten. Merinoull har en permanent og naturlig resistens mot vekst av mikroorganismer, og dermed odør. Ullen kan brukes flere dager i strekk uten å lukte så lenge man tørker og lufter ullen etter bruk. Årsaken er en kombinasjon av merinoullens utmerkede evne til raskt å absorbere svette og la den fordampe, og at fibrene har en negativt ladet, skjellete overflate. Bakterier som fører til vond lukt, trives best på en positivt ladet, glatt overflate, slik syntetiske fibre ofte har. De fleste syntetiske fibre kan faktisk øke graden av vond lukt nettopp fordi de skaper en grobunn for bakterier.

• Ull gir en svært høy beskyttelse mot UV-stråler. Ull absorberer også UV-stråling, og gir dermed en naturlig beskyttelse mot solen. Styrken kan variere fra UPF 20 til 50+ avhengig av plaggets tykkelse og farge.

• Ull er ett rent natur produkt er slitesterk og kan gjenbrukes. Dette gjør ull til det mest miljøvennlige av alle naturfiberstoffene.

• Merinoull har naturlige temperaturregulerende egenskaper. Den regulerer kroppstemperaturen din ved å absorbere, og slippe ut fuktighet. Dersom det blir varmt, vil ullen sørge for å kjøle seg selv ned, ved fordamping. Kroppene våre gjør det samme, vi svetter for å kjøle oss ned. Slik regulerer ull kroppstemperaturen, og hjelper deg til å verken bli for kald eller for varm.

De ansatte hos Corner Sport er dyktig på å velge det riktige plagget til ditt bruk enten det er til hverdagsbruk eller tur/trening. Av sommerull fører vi merkene Devold, Aclima og Kari Traa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *