– Ikke tenk det i hjel, bare gjør det!

Det er oppfordringen fra hverdagsmosjonist Birgitte Lund. Hun gjennomfører sine drømmer.

Birgitte Lund er glad i Vesterålen og Lofoten. Hun liker naturen her, og selvsagt folket som holder til her. Hun var rask til å melde seg som frivillig til Årsteinøyafestivalen da den hadde sin debut i 2017, og like selvsagt var hun frivillig også i fjor.

SPILLERNY: Facebookfolket sponset Birgitte med sårt tiltrengt sykkel. En hundrelapp blir det fort mange av når følgerne setter så stor pris på sykkelberetningene hennes.

Den smilende, og hardtarbeidende damen med sin iøynefallende rastafrisyre ble på veldig mange måter den perfekte verten for den unge festivalen. Birgittes livssituasjon gjør at hun av og til kan sette av tid til å gjennomføre prosjekter som mange av oss vil finne vanskelig å gjennomføre.

– Jeg vil sykle fra Alta og sørover for å være med på festivalen, proklamerte Birgitte i fjor. Noen av de som kjenner henne ristet på hodet. Det er vanskelig å kalle henne topptrent. I beste fall hadde hun syklet noen turer på butikken. Andre av hennes bekjente var optimistiske. Birgitte er jo et arbeidsjern. Hun kan fort finne på å gjennomføre sitt sykleprosjekt, var omkvedet blant disse.

Birgitte la ut på tur, hun. Så var hun litt lei seg da hun var kommet til Bjerkvik, og måtte medgi at hun hadde møtt veggen. Da hadde hun imidlertid syklet nesten 400 kilometer. Hun var ikke snauere enn at hun etter å ha tatt bussen en noen mil gikk av, og syklet resten av turen til mål. Det er en drøyere tur enn det de aller fleste av oss tør å fantasere om.

– Ikke tenk det i hjel, bare gjør det! Slik forklarer Birgitte hvordan hun kunne finne på å smelle til med et sykkelprosjekt som får fjorårets tur til å blekne fullstendig. Hun pakket lett bagasje, og sendte både seg selv og sin kjære sykkel på flytur. Til hvor? Alicante, Spania.
– Jeg skal sykle hjem, proklamerte Birgitte. Denne gangen var det ingen av hennes bekjente som turte å tvile. Birgitte sender daglige rapporter til sin facebookside Alicante – Alta, Birgitte på sykkel. Den gruppa har per dags dato godt over 700 følgere, og mange av dem har aldri møtt sykledamen.

– Det er så artig å følge med på prosjektet ditt. Jeg er så glad for at du fikk deg ny sykkel, skriver en av Birgittes fans, på nettsiden. Hver av Birgittes postinger følges gjerne av en lang rekke oppmuntrende kommentarer. Men har hun fått seg ny sykkel?

KJEDELIG: Etterhvert som et sykkelkjede slites, blir det lengre, og da passer det ikke overens med tannhjulene. (Noe man ser tydelig på dette bildet, der kjedet ikke ligger nede i buen mellom tennene.) Når kjedet ligger slik som det gjør, vil det begynne å spise på selve tannhjulene, og disse vil etterhvert bli noen spisse haitenner, som ikke klarer å holde på kjedet, forklarer en av Birgittes sykkeleksperter.

Jo, det stemmer. Hennes forrige tohjuling var en helt enkel sak, slett ikke designet for godt over 5000 syklekilometer med oppakning. Og Birgitte, som sykler på lavt budsjett, og helt uten sponsorer var litt fortvilt da sportsbutikken i Frankrike måtte erklære hennes sykkel for totalt utslitt. Da hadde hun syklet «bare» rundt 1500 kilometer.

Og mens Birgitte tok seg en dusj, og fikk seg en matbit før hun tok kvelden tok facebookmenigheten hennes affære. – Skal vi ikke vippse henne en hundrekroning hver, så kanskje hun får råd til ny sykkel, ble det foreslått. Og gjett om folk fulgte oppfordringen. – For en fantastisk opplevelse, sier Birgitte, som slett ikke flottet seg da ny sykkel ble kjøpt. Hun må være nøye med budsjettet.

Hver dag sykler hun mange titalls kilometer, litt avhengig av veier og form. I det dette skrives har hun i løpet av siste døgn syklet 125 kilometer, ifølge speedometeret. Det er intet mindre enn imponerende. Hvilke tips har hun til de av oss som har lignende drømmer?

– Ta med så lite som mulig. Når du tror du er ferdig pakket, så la en venn hjelpe deg å ta bort flere ting. Planlegging: ha lett og smått utstyr. Bøker på telefonen. Ekstra stor powerbank. Ta ting som det kommer, og ikke minst: Ta alt med et smil!

Birgitte har ikke hatt noen ubehagelige opplevelser på sin tohjulsferd. Tvert imot gir den langsomme reisen alle muligheter til å ta inn landskap, og bli kjent med folk.
– Jeg har møtt så utrolig mange trivelige mennesker på reisen, og anbefaler folk som drømmer om å gjøre noe lignende. Ikke overtenk! Gjør det! Oppfordrer hun.

– Rekker du Årsteinøyafestivalen i år?
– Helt ærlig, så er jeg usikker. Det hadde vært gøy, men tiden jobber mot meg, tror jeg.